Tags

, ,

hytta hagen og fortøyningsring 25-26 aug 540Det er mye inspirasjon og lærdom å hente i bra bøker og gode nettsted. Her er noen av dem vi liker best. Husk at dette er våre favoritter, andre har produsert ideer, innhold og tekster. Bruker du dette i noen sammenheng der du formidler videre til andre, må du kredititere forfattere, fotografer og de som eier nettstedene. Det er også disse som står ansvarlige for råd og vink. Vi har ikke utprøvd alle, enda …

Denne siden er under stadig oppbygging. Kom gjerne tilbake senere også.

Aller først vil vi bygge opp forventningene til vår egen bok om kolonihagen og norske småhagers historie. Den håper vi å få ut i år, men seinest i 2015. Boken heter Små paradiser, og forfatter er May-Brith Ohman Nielsen, Universitetet i Agder. Vi skal varsle høyt og tydelig når boka er i handelen.

 

Bøker om dyrking av miljøvennlig hagemat og blomster og om å lage god mat fra egen hage.

Sarah Raven: Garden Cookbook, Bloomsbury, 2007. – Dette er en utrolig flott bok om å lage mat rett fra kjøkkenhagen, med flotte retter som følger sesongen og gode råd om hvilke sorter en kan velge. Boken er skrevet for britiske forhold og har oppskrifter i britiske mål, men den kan lett overføres til sørlandske og sørvestlandske forhold.

Lena Israelson: Gourmet trädgården. Köksvexterna som smaker bäst, Bonnier fakta, 2013. – Boka presenterer de aller mest smakfulle vekstene i kjøkkenhagen og trekker frem smaksrike kulturarvsorter og den store variasjonen som finnes og kan dyrkes av ulike kjøkkenvekster. Den utfordrer deg til selv å velge dine frø etter ganen, ikke etter de store frøfirmaenes reoler i hagesenterne. Har dyrkingsanvisninger og noen oppskrifter på hagemat inspirert av tradisjoner fra ulike deler av verden.

Michael Pollock: Frukt og grønnsaker fra egen hage, Damm, 2003. – Dette er en veldig god og nyttig bok med det meste du trenger å vite for å dyrke egen hagemat. Vi er spesielt glade i de systematiske beskrivelsene av hvordan en dyrker de ulike typene av grønnsaker og frukt som viser hvordan vekstsyklusen er for de ulike matvekstene i hagen din. Det hjelper deg å få det meste ut av plassen du har og av hele dyrkningsåret. Boka har en fantastisk dyrkningsplanlegger, en god hagekalender og en oversikt over gjennomsnittsavkastning av ulike vekster. Den har også en oversikt over planteproblemer. En bok vi kommer tilbake til igjen og igjen.

– Merk: I vårt dyrkningsregistreringsprosjekt i Kongsgård kolonihager ønsker vi å holde våre resultater opp mot disse og andre gjennomsnittstall for avkastning. For mange vekster ligger vi antageligvis godt over, på andre velster under gjennomsnittene. Dette skyldes at vi dyrker flere vekster sammen på mindre plass og utnytter jorden bedre enn vanlige gjennomsnittsmålinger, se dyrkningstips, og at vi over tid velger ut vekster som vi vet vi lykkes med, prøver ut nye kombinasjoner og deler erfaringer med hverandre. Jo mindre plass du dyrker på, jo bedre anledning får du også til å bearbeide jorda og til å stelle den enkelte planten Dette er nøkkelen til suksess med kortreist mat i små hager.

– Merk også: Boka gir lite veiledning i sortsvalg, i smaksvalg og kulturarvsplantevalg. Her må du finne annen inspirasjon, for eksempel i boken til Lena Israelson eller Sara Raven, se over.

Dennis Cotter: Paradiso Seasons, Atrium 2002. – Denne er kåret til verdens beste vegetar kokebok og har også et vell av fantastiske oppskrifter som følger sesongene og gir mage gode grunnoppskrifter å arbeide ut fra. Her er flotte introduksjoner til de enkelte grønnsakene, bærene og fruktene og deres egenskaper i kjøkkenet.

Bill Mason og Ingrid Eliasson: Frestelser og fröyder på kolonin, Votum 2011.  – En feelgoodbok fra svenske kolonihager som inspirerer til å skape vakre hager og dyrke matvekster. Har mange fine oppskrifter som passer på kortreist småhagemat, deriblant gode kaker. Boka har flotte bilder og er en hyllest til den kreative, vakre og produktive småhagen.

Jamie Oliver: Hjemme hos Jamie. Det gode liv går kjøkkenveien, Gyldendal 2008. – En flott og inspirerende kokebok med mye enkel og velsmakende hagemat og enkle forklaringer på hvordan plantene som er brukt dyrkes. Boka har sin styrke som overdådig og inspirerende kokebok for vekster du kan dyrke i hagen, men også som motivator for å gjøre kokekunsten din mer kortreist, variert og smaksrik. Her får du også tips om gode sorter. Boka er basert på moderne engelsk kjøkken men bearbeidet og tilpasset norske forhold, det gjelder også oversikten over favorittfrø- og planter. Selve driften av hagen, hagearbeid, sesongplanlegging og smart utnytting av jorden og plassen du har, må du eventuelt finne råd om andre steder, se gjerne på de andre titlene her. Får du ikke lyst til å dyrke og lage egen kortreist mat av dette er du hinsides rekkevidde for både kropp og sjel. All kred til Jamie for innsatsen han han har gjort for å spre budskapet om den gode selvdyrkede og kortreiste hagematen og gjøre budskapet tilgjengelig for mange.

Merk: Du har sikkert ikke, og trenger heller ikke, like stor kjøkkenhage som Jamie for å få flott utbytte av å dyrke egen hagemat. Vær smart og velg planter og mat du liker og som vil gjøre deg mer kortreist og gi økt matglede. Her kan boka inspirere deg til å prioritere plassvalg og utvalg etter det du gjerne vil ha på kjøkkenbordet ditt og det du liker å lage mat av, ikke det andre vanligvis har i sine hager. Velg med ganen og magen, – i tillegg til hodet.

Isabella Smith: Store bog om kjøkkenhaven, Politiken forlag, 2011. – En inspirerende bok for den som vil anlegge sin egen kjøkkenhage. Her kan hagen og det arbeide som må gjøres der følges gjennom sesongen,  en får gode tips til utforming av kjøkkenhage og forklart hvordan en hage forandrer seg gjennom sesongen. Boka har en planteguide over de vanligste plantene, ordliste og introduksjon til dyrking av ulike planter. Boka tar utgangspunkt i danske forhold, men kan greit overføres til sørlandske og sørvestlandske forhold.

Arne Otto Iversen (red.): Vær så god. Kokebok for deg som vil leve enklere og mer miljøvennlig, Grønn Hverdag, J.M. Stenersen forlag, 2008. – Dette er en kokebok med mange bra og klimasmarte oppskrifter og gode råd om hvordan spise trygt, grønt og bærekraftig. Her får du gode råd om hvordan du kan velge bra kjøpemat som blir omsatt markedet og lage gode retter basert på miljøvennlige valg og varene til produsenter som har høye miljøstandarder i sin produksjon. Boka gir god veiledning i det norske matmarkedet.

– Merk: Småhagedyrkere vil i sesongene kunne erstatte mange av ingrediensene i bokas oppskrifter med selvdyrkete vekster rett fra egen hage, og slik få en enda større smakskikk inn i mange av disse rettene, flere vil også kunne oppgraderes med tilsetning av friske urter fra småhagen din. Boka hjelper deg å velge kjøpematen din bedre og å være klimasmart i kjøkkenet og gir deg ideer til variert og god mat. Den har også gode oppskrifter på mat av mange vanlige ugrastyper, så her har småhageeiere noe å hente. Boka kan kjøpes hos Grønt Senter og Klimaalliansen.

Caroline Foley: The Allotment Handbook, New Holland 2004. – Dette er en god og instruktiv håndbok i å starte og å dyrke en parsellhage eller en småhage med grønnsaker og frukt. Den forklarer arbeidet gjennom sesongen. Boka er en typisk “felthåndbok” for dem som vil ha det essensielle “how to do” i kortform og ingen coffytablefavoritt. Den er tilpasset britiske forhold på klima, men kan tilpasses med enkelt sunnt vett til sørlandske og sørvestnorske forhold.

Isabella Smith: Blomster og buketter. Så, dyrk og bind selv de vakreste buketter fra vår til høst, Cappelen Damm, 2010. – Dette er en flott bok for dem som vil dyrke og lage kortreiste blomsterbuketter til seg selv og andre. Den har fine beskrivelser av gode plantevalg, av hvordan de ulike plantene dyrkes og hvordan en kan lage vakre sesongbaserte buketter til glede for mennesker og miljøet.

 

Nettsted  til inspirasjon.

Kongsgård kolonihages nettsted : https://sites.google.com/site/kolonihagene/

Her er en svært god oversiktsartikkel om moderne byjordbruk rundt omkring i verden som vi anbefaler alle å ta en titt på. Den har en rekke lenker og referanser og forklarer grunnlaget og hensikten bak verdens største jordbrukstrend for tiden; det morderne, økologiske byjordbruket som vil bidra til bevissthet og bærekraft: http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_agriculture

Grønn hverdag : https://www.facebook.com/gronnhverdag

Naturvernforbundet : https://www.facebook.com/naturvernforbundet

Oikos :  https://www.facebook.com/okologisk

Ren mat : https://www.facebook.com/ektemat

Organic gardening : https://www.facebook.com/pages/Organic-Gardening/

Her er en god oversiktsartikkel om moderne byjordbruk:  http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_agriculture

Debio : https://www.facebook.com/debionorge/timeline

Urban Organic Gardening: http://www.urbanorganicgardener.com

Her en fin og nyttig blogg fra en økologisk hage, mye gode oppskrifter: http://www.heksehagen.no

Selv om vi kolonister leier lovformelig våre hager av kommunen, og Kristiansand parkvesen gjør en super jobb der vi bor, så heier vi på alle som forsøker å gjøre verden grønnere der de bor til glede for seg selv og andre. Til disse hører geriljahagegrupper i mange grå bysamfunn som liver dem opp og gjør dem grønnere. Merk at mange slike steder kan ha jord som er full av giftstoffer og at det derfor ikke bør dyrkes matvekster med heller prydvekster der, men på mange grå steder kan det med tilførsel av frisk jord også dyrkes kortreist mat. Vi digger generøsiteten og kreativiteten bak hagegeriljabevegelsen. Plant, la dem som trenger eller ønsker høste. Kanskje finnes det en plett i ditt nabolag som trenger din omsorg, og kanskje er det helt OK om du spør først også … ?

Guerrilla Gardening : http://www.guerrillagardening.org

 

 

 

Advertisements