Tags

, ,

IMG_9591Bjørnebærhagen dyrkes av Kirsti og Even. Den er en stilren og minimlistisk småhage, med mange praktiske løsninger.

Matvekster: 48 kvm. Prydvekster 13 kvm. Det som dyrkes i Bjørnebærhagen kan du følge her. Trykk på fanen for Bjørnebærhagen i skjemaet. Les mer om BjørnebærhagenFrukttrær og bærbusker: 1 eple, 1 pære, 1 søtkirsebær nyplantet, 1 surkirsebær, i solbærbusk og 4 hageblåbærbusker.  2 store bjørnebærbusker.

Viktigste vekster som dyrkes årvisst er sukkereter, poteter, hageblåbær, bjørnebær, solbær, mais, rødløk og rabarbra.

Aller mest setter Kirsti og Even pris på blomstene i stauderabatten.

Kirsti sier om hagen: “Jeg vil ha et hvor jeg kan komme og arbeide og bare la tankene fare.hagen min må være enkel å stelle i denne fasen av livet. Jeg har en sønn som jeg er opptatt av å tilbringe mye tid sammen med. Det er viktig for meg at han også skal få et positivt forhold til kolonihagen. da må vi kose oss når han er med, samtidig som han får litt opplæring i hva man gjør i en hage.”

Kirsti er høyt respektert som en dykrig luker og blant dem som virkelig har glede av det, en glede mange skulle ønske smittet. Selv sier hun: “Jeg er ikke glad i ugress og liker å luke”. – “Men jeg får nesten aldri nok tid til å være i kolonihagen.” – Det synes i allefall ikke på ugressveksten i henne bedd.

Av ting familien dyrker i hagen lager de blant annet rabarbrasuppe, kirsebærlikør, eplejuice, eplemost, rørte jordbær, bjørnebærlikør, solbærsaft, solbærsyltetøy, bjørnebærsyltetøy. “Eplesmuldrepai er nok min favoritt”, sier Kirsti.

 

Nedenfor vil du kunne finne mer om Bjørnebærhagen gjennom sesongen. 

Mai og juni.

Det vokIMG_9802ser noen fantastisk vakre hortensia i Bjørnebærhagen. Allerede sist i juni sto de i blomst.

På den store bjørnebærbusken var det dannet seg en mengde kart og bjørnebærhøsten kommer nok til å slå alle rekorder.

IMG_9805Også eplehøsten ser ut til å bli fin.

Sist i Juli.

De første bjørnebærene er begynt å bli modne, mens andre på samme planten er bare grønne kart, og den store mengden er et sted midt i mellom. Det er det som er fint med bjørnebær som hagemat. Du kan høste litt andre hver dag over lang tid, og får glede deg over ferske bær i nesten en måned. Bærbusker der alle bærene modnes samtidig, slik de ofte er med rips og solbær, må høstes på en gang og dermed må mer av det konserveres for å kunne brukes, fryses, saftes eller syltes.  Hvis du er mer glad i å spise ferskt enn i å konservere, er bjørnebær, hageblåbær og markjordbær plantene for deg!

 

Sist i Juni blomstrer også maisen i hagen til Kirsti og Even. Om 3-4 uker vil det bli mange maiskolber å høste her.

Jordskokkene får lange blomsterstilker med gule blomster på, og det er rett før blomstene åpner seg nå. De rager langt over to meter opp nå og dannen en fin grønn vegg i hagen. Selve jordskokken må graves frem fra jorda utpå tidlighøsten når blomstringen er over.

Kirsti sier dette om hagen sin i månedskiftet Juli-August: “IMG_9786Da jeg skulle fylle inn det elektroniske skjemaet vi har fått nå, fikk jeg dårlig samvittighet for alt det som har vokset frem men vi ikke har fått høstet inn, og som bare står og råtner. Det ene treet vårt var jo fullt av sure kirsebær som vi ikke fikk tid til å benytte oss av.

Det er jo litt begrenset hvor mye en trenger til eget forbruk også. Jeg prøvde å reklamere litt for at alle som ville, måtte gå og plukke. Jeg vet ikke om noen var der, men her om dagen var det ihvertfall en flokk med stær som hadde skikkelig fest i treet. Noen gikk rundt oppe i treet og ristet i greinene. Resten gikk på bakken og forsynte seg av den overmodne frukten.

Nå er det bjørnebærene som står for tur. Disse har jeg med til folk alle plasser jeg er på besøk, men jeg håper virkelig noen “går på slang” i bjørnebærbusken nå som jeg begynner på jobb igjen etter ferien. Det er for galt hvis bærene skal henge og råtne.

 

Brunsneglene er vel de som har fått mye ut av det jeg har plantet i år. Squashplanten var borte på et blunk, georginene hadde ikke en sjanse og sneglene er veldig glad i å spise på potetrisene, på de grønne bladene på rødøken, prydtobakken og andre crispy, nye og lett fordøyelige vekster.”

 

Advertisements