Tags

, ,

 

IMG_9605Bønnestengelhagen dyrkes av Ellen. Hun sier “hagen skal ikke være for striglet, men et sted jeg kan komme til, jobbe med og forlate uten å føle dårlig samvittighet over det jeg ikke fikk ferdig. Den skal være en nyttehage og samtidig estetisk og god å oppholde seg i”.

Matvekster: 70 kvm. Prydvekster 20 kvm. Det som høstes i Bønnestengelhagen kan du følge her. Trykk på fanen til Bønnestengelhagen. Les mer om Bønnestengelhagen

Frukttrær og bærbusker: 2 eple, 1 plomme, 2 solbær, 1 rips, 1 stikkelsbær, 7 meter bringebærrekke, jordbær, rabarbra.

Av årvisse vekster er bønner, bærbusker, krydder, urter og løk i tillegg til frukttrærne.

Ellen forteller: “Hagen er ganske ny for meg og lå nokså unyttet i flere år. Jeg har dekket gjerdet mot naboen med klatrevekster, beskåret, gjødslet og stelt frukttrær og bærbusker. Har også lest mye om kompostering, jordsmonn, planter og hagestell.”

Foreløpige selvdyrkede favoritter for den ferske hageeieren er te av mynte og sitronmelisse og ulike rabarbrapaier. Det blir kanskje nye ting når sesongen skrider frem.

Velkommen i kolonihagen Ellen, og lykke til. Vi gleder oss til å se utviklingen av hagen din.

 

Nedenfor vil du kunne lese mer om hagen gjennom sesongen.

Juni.

IMG_0001

Ellen har kalt hagen sin Bønnestengelhagen fordi bønnestenglene var det første hun plantet da hun overtok hagen i vår. Nå er bønnestenglene begynt å bli store. De vokser oppover et pent og enkelt stativ av kvister som de selv har laget.

Her har de også klart å drive frem en imponerende stor grønnkål som kan høstes fra allerede. Grønnkål er en fantastisk grønnsak og ikke mange andre vekster ser så ekstremt sunne ut.

IMG_0004Ellen har tydeligvis et eget talent for erteblomster, de vokser seg store og vakre på et spalje av hønsenetting.

I Bønnestengelhagen vokser det mange ulike vekster i plantekasser og mindre bedd, i tillegg til forskjellige bærbusker og frukttrær. Selv om hagen er ny for henne, har den allerede fått fin funksjon som en balansert husholdningdhage, noe vi nok snart vil se når de kan begynne å høste i Bønnestengelhagen i juli.

 

IMG_0003Midten av juli.

Første del av juli er lavendeltid for dem som dyrker lavendel i kolonihagene sine. De dufter nydelig når en beveger seg omkring dem. Lavendelen sto særlig fin i Ellens hage.

IMG_0605

Bønnene, som Ellen hadde store forhåpninger til, er modne og noen er høster. Disse er store og fine, Ellen haller disse Hestebønner, men hun dyrker også andre slag. De skal lettkokes og spises til middag.

IMG_0614

De første potetene og løken ble høstet i Bønnestengelhagen 9. juli. Mye løk ble moden tidlig på Kongsgård i år. I denne hagen dyrkes særlig kepaløk.IMG_0608

Da ble det også høstet mye flotte solbær. I mange av hagene har solbærbuske båret mindre enn vanlig i år, men i Bønnestengelhagen har de fått en fin porsjon sorte bær.IMG_0622

Her i hagen er også mangolden blitt stor og fin. Den tar seg fint ut med de røde stilkene og de mørkegrønne bladene. IMG_0601

Med både poteter, løk, grønnkål, mangold og bønner som kan høstes senest andre uke i juli, og med bær som også kommer, og med salater, vil det være mulig for familien i Bønnestengelhagen å spise en betydelig andel av maten sin som selvdyrket og kortreist hagemat fra dette tidspunktet av, takket være kloke vekstvalg, bra hagearbeid og bra hagevær.

At vekstene er varierte gjør selvforsyningsgraden høyere, og dertil høyere tidligere i sesongen, enn om de hadde satset på å dyrke større mengder av færre vekster som kanskje alle hadde blitt modne på en gang.  De færreste ønsker å spise det samme i mage dager på rad, og varierte hager med vekster som er tilpasset egen smak og husholdets bruk, gjør småhageeiere mer selvforsynte. IMG_0626

Også agrkurten vokser vakkert i denne småhagen. Matbevisste småhagedyrkere vet at mat fra egen hage blir så bra fordi en i en småhage oftest har ulike urter og kryddervekster også som bidrar til ekstra god smak og variasjon.

Ser ut som om det kommer rekordtidlige bjørnebær også i Bønnestengelhagen. IMG_0621

Advertisements