Tags

, ,

IMG_9874Bringebærhagen dyrkes av Grethe. “Jeg har hage for å spre glede omkring meg, og det viktigste for meg er at hagen min er et sosialt samlingspunkt der jeg kan ha besøk og dyrke blomster jeg kan gi bort til andre.”

Matvekster: 30 kvm. Prydvekster: 30 kvm. Du kan følge det som høstes i Bringebærhagen her. Trykk på fanen for Bringebærhagen i skjemaet. Les mer om Bringedbærhagen

Alle kan se at Grethe dyrker glede og sosialt samvær i hagen sin. I tillegg dyrker hun årvisst jordbær, poteter, frukt og bær.

 Hagen om våren

IMG_7293Grete forteller dette om hagen sin: “For å fortelle litt om hvordan livet er i min kolonihave, så må jeg begynne med våren 2014. Jeg pleier vanligvis selv å spa «kjøkkenhaven», men i år hadde jeg problemer med en skulder og da er vi så heldige at vi kan leie hjelp i kolonihaven til å frese jorden.

I det jeg kaller kjøkkenhaven bruker jeg alltid organisk gjødsel. Samtidig med at jeg gjør i stand til årets nyttevekster gleder jeg meg over alle vårblomstene som kommer frem.

De første vårblomstene som kommer frem i min have er de gule eranthisene. De liker å stå i fred under f.eks. Ripsbuskene. Så pipler snøklokkene frem, der har jeg 3-4 forskjellige sorter, og jeg har mange. Her tar jeg ofte inn snøklokker i blomsterpotte og pynter inne med dem, hvorpåIMG_9885 løken blir spadd tilbake når de visner inne. Snøklokker i blomsterpotte har jeg ofte med ved besøk hos venner.

I min have er det enormt med løkblomster, begynnende med påskeliljer, tulipaner, senere pinseliljer osv. De har ikke kostet meg mange kronene. Er gode venner med en gartner, som når han har høstet og solgt alle løkblomstene lar meg få løkene.

Løk av de små påskeliljene, som er så vanlige på våren, finner jeg ofte den brune søppelboksen i blokken der jeg bor. Jeg fisker løkene opp og planter dem i min have, og her kommer de med blomster 3 – 4 sesonger. Her lager jeg oppsatser og buketter til venner og bekjente. Det må jo kalles kortrejst avl, liksom senere grønnsaker og bær og frukter fra kolonihaven.

 

Mai og juni.

bilde

Jeg har en stor staudehave hvor jeg forsøker å få planter som blomstrer fra tidlig om våren til langt ut på høsten til å pynte fat med. Tidligpotetene har jeg allerede brukt til middag, liksom naboer og besøkende har fått gourmet poteter med seg hjem.

I drivhuset har jeg en stund høstet «skoleagurker» en mindre agurksort som er veldig smakfull. Mine barnebarn er svært begeistret for de små agurkene.

Tomatene kommer fint, men modningen går litt tregt. Druer kan jeg se langt etter. Vi hadde en stygg frostnatt i mai, og da frøs en stor del av vinranken. Den har overlevd, men druer blir det ikke i år.

 

IMG_9888Det første matnyttige jeg får fra haven er gressløk. Den høster jeg og klipper den opp og legger i frysen. Da har jeg et grønt dryss til smørbrød, middagsretter etc. Persille dyrker jeg for det meste i drivhus. De første reddikene er allerede ferdige, og jeg har forlengst sådd nye som straks er klar for bruk, det samme gjelder salat.

I min ende av kolonihaven er vi stort sett skånet for snegler, så salaten får stå i fred. På denne tiden er aspargesbønner og hestebønner godt i gang. I år forsøker jeg for første gang med bladbeter hvor stilkene er røde. Dem bruker jeg til stuing, akkurat som min mor gjorde med de med hvite stilke. Grønnkålen står fint, har allerede brukt av den til suppe. Også veldig fir det ikke i år. Men slik er det i haven, man kan ikke lykkes med alt. bilde copy

I kanten av kjøkkenhaven har jeg mange forskjellige sommerblomster som jeg stort sett har drevet frem selv med frø fra siste års avling. Her er det asters, løvemunn, ringblomster, cosmos, kornblomster osv. Disse satser jeg bevisst på fordi jeg har mange gjester i haven i løpet av sommeren.

Mange av mine venner bor i blokIMG_9882k eller har ikke have lenger, og er veldig takknemlige for å få med seg en blomsterbukett når de har vært på besøk i min have, og jeg er stolt over å kunne glede dem med det.”

Grethe har en veldig sosial hage, og mange hygger seg under hennes partytelt som får fantastiske skygger av plantene utenfor i kveldssola.

Grethe forteller: “Av bærbusker har jeg rips, solbær, blåbær, bringebær stikkelsbær og bjørnebær. Har fått en stikling av en nabo på en ny type bær, nemlig goji. Goji er en sort røde bær som er meget antioksydantrike. Busken skal være hurtigvoksende.

I disse dager høster jeg virkelig mange bringebær. Dem blander jeg med rips som også er moden nå. Her tar jeg 2 kg blanding rips/bringebær. Oppi blandingen har jeg en pose Jam frysepulver blandet 500 – 600 g sukker. Rører dette godt rundt, tømmes så på boks som utstyres med etikett om innhold og årstall. Dette syltetøyet blir frisk og godt, og er bra i konsistensen til å ha på brød eller f.eks. Vafler. Og bærene er biodynamisk dyrket, godt å tenke på.bilde copy 2

 

Bringebærhagen i August.

Grethe forteller dette om hagen sin i August: “Det har vært en fantastisk sommer med varmt og deilig vær noe som har avstedkommet en god avling av både grønnsaker, frukt, bær og blomster. Jeg har benyttet sommeren fullt ut og hatt mange gjester i haven.

bilde 4

Var så heldig for et par år siden å få av en kolonihaveeier et stort deilig telt som i sommer var helt umistelig. Andre naboer måtte gå hjem midt på dagen pga varmen, mens jeg hadde gjester som satt i skyggen av teltet og nøt den deilige brisen som kom inn fra Kongsgårdsbukta. Alle var enige om at bedre sted kunne man ikke være.

Jeg var bortreist en uke i august og vel hjemkommet fikk jeg telefon fra min nabo som kunne fortelle at det hadde vært storm og taket på mitt telt var blåst av og havnet i hennes have. Veldig ærgerlig, men fant ut at jeg enten må reparere taket eller få meg et nytt, men det blir først til våren. Uansett, kunne hun fortelle meg, var det bort imot umulig å ha gjester i haven pga vepseplagen. Sorger og gleder de vandrer tilhobe!

bilde 2

Har hatt en fantastisk potet- og bønneavling. Har grønne aspargesbønner og gule voksbønner. En lunsj f.eks. med kokte bønner med meierismør på, lover du hører englene synge! I min have har jeg også dyrket bladbeter, vanvittig godt stuet, med poteter og stekt flesk til.

Med min danske bakgrunn dyrker jeg alltid grønnkål som jeg bruker til supper, stuinger etc. Tar bladene i en blender og har det så rått opp i suppe/stuing. (Masse antioksydanter!) Har hatt stor glede av squashen som jeg deler i 2, tar ut kjernene, lar delene ligge med salt et par timer. Lager så en god farse av malt svinekjøtt, godt krydret, legger det opp i delene, steker i ovnen ved 200 grader nesten en time, de siste 10 min med revet ost på toppen, mine barnebarn er meget begeistret for den retten.

bilde 3

I drivhuset har jeg hatt tomater og agurker, en vanlig agurk pluss en skoleagurk. Det er nesten ikke til å tro, men av den ene skoleagurkplante har jeg høstet 15 – 20 kg agurker. Hvis jeg ikke har fått høstet i tide har de blitt altfor store, noen sammenligner dem med “Tykke Bertha”, Hitlers bomber under krigen.

Løvemunn er de fineste blomster jeg vet om og har dem i alle farger. Har plukket utallige buketter hvorav de fleste blir gitt bort. De står fint en uke inne hvis man er nøye med å skifte vann. Jeg har også hatt stor success med lathyrus, erteblomster med duft. I tillegg til kornblomster, kosmos, kjempemargeritter, crysantemum og alle rosene og staudene har jeg et vell til å lage fine buketter av. Jeg har mange venner som etterhvert har blitt sittende i leilighet og er veldig takknemlig for å få med seg blomster før de går hjem etter et havebesøk, og det gir meg stor glede å kunne gjøre det.

 

Nå må vi nok innse at høsten står for døren, men med en uforglemmelig sommer bak så har vi fått ladet batteriene og er glade for det.

Advertisements