Tags

, ,

IMG_9567Staudehagen dyrkes av Torunn. Hun omtaler hagen sin som en “frodig, litt røff hage, kanskje litt spennende, med mange forskjellige blomster, urter og stauder. Å stelle hagen er terapi for kropp og sjel”.

Matvekster: 200 kvm. Prydvekster 100kvm. Det som høstes i Staudehage kan du følge med på her. Trykk på fanen til Staudehagen i skjemaet. Les mer om Staudehagen

Hagen har to drivhus på 12 kvm og 6 kvm. Her dyrker Torunn tomater, agurk, paprika, physalis, rosmarin, salvie, druer, koriander, ruccola og spinat.

Frukttrær og bærbusker: 3 eple, 2 plommer, 1 morelltre, 1 surkirsebær, 1 jordbærtre, 2 røde rips, 5 hvite rips, 2 røde stikkelsbær, 2 grønne stikkelsbær, 3 solbær, 1 bjørnebær, 2 hageblåbær, 3 tranebær, 1 honningbær, 1 blå druer og 30 jordbærplanter.

Staudehagen er en av de største hagene i Kongsgård kolonihager fordi det også er en fjellknatt på parsellen. Her har Torunn hytta si og mange av staudene og frigjør slik dyrkingsareal for matnyttige vekster av mange slag.

Det viktigste hun planter fast fra år til år er poteter, sukkererter, grønnkål og løk. Alller mest pris setter hun på frukttrærne og bærbuskene.

Torunns hage er så frodig fordi hun legger mye arbeid i jordforbedring, jordbearbeiding og kompostering. “Alt må være økologisk i min hage.” Torunn er kokk, og det er ikke grenser for hvilke lekre retter hun kan lage, men aller mest setter hun pris på alle krydderurtene, ikke minst løpstikken, og de mange bærene som kam fryses og brukes som friskpresset juice hele vinteren igjennom.

Nedenfor vil du kunne finne mer om staudehagen gjennom sesongen.

Mai og juni.

Torunn erIMG_9935 kokk og det dufter urter av hagen hennes og av drivhuset. En smugtitt på listen hennes over hva hun har høstet i mai og juni viser store mengder med urter i bunter: Gressløk, pipeløk, koriander, rosmarin, ramsløk, løpstikke, oregano, salvie, persille, peppermynte, eplemynte, bjørnerot, spansk kjørvel, kvann, timian.

Men Torunn har også høstet bunter med skvallerkål. Dem har hun blant annet brukt til å lage en vanvittig god svallerkålpesto.

Mange fikk smake den på Odderøya under arraIMG_9941ngementet for Verdens miljødag på Grønt Senter 5. juni der Kongsgård kolonihager presenterte dette dokumentasjonsprosjektet på kortreist mat og Torunn og Inger lokket publikum til vår stand med lekkerier fra Staudehage og Krydderhagen.

Oppskriften på Torunns skvallerkålpesto finner du på siden vår med oppskrifter fra Kongsgård kolonihager.

Her ligger også hennes kule kvann og rabarbra dessert, som du vil få mye kortreist kred for å diske opp med.

Torunn har høstet mye rabarbra i hagen i mai og juni.  Fra 19. juni begynte hun å høste litt jordbær. Fra St.Hans har hun også høstet moreller og kunnet plukke skoleagurker i drivhuset sitt.

IMG_9944Ved månedsskiftet så det ut til at det også var andre bær i kommingen, deriblant hageblåbær. Vi er også spendte på tranebærene hennes, et bær få har i hagene sine.

Som flere andre forsøker Torunn å få sine små nyplantede frukttrær raskere i bæring ved å tynge ned grenene. Men ikke alle lager så enkle og vakre grenlodd som dette.IMG_9942

Midt i Juli.

Torunn har en imponerende aktivitet i sin mangfoldige hage. Etter å ha arbeidet mye med å fikse hytta og bygge drivhus på forsommeren, har hun i sommer lagt mye arbeid i det imponerende staudebeddet. Imens gror matvekstende i høyt tempo.

Torunn har ikke typiske store bedd eller felt med en type vekst i, men en produktiv småhage med færre vekster, og passe store vekster, av hver sort og heller mange forskjellige, godt tilpasset et vanlig kjøkkenforbruk. Det er nok knapt den dag, mellom midt i mai og uti oktober at Torunn ikke spiser ette eller flere måltider med mat fra egen hage, enten som hovedingrediens eller som siderett og smakstilsetning.

Hun er en ekspert på å lage fersk fruktjuice og sier at en praktisk all-round oppskrift på god morgen- eller kveldsjuice består av ett eple, en tynn skive ingefær og de bærene eller frukten som til enhver tid er modne. Det gjøres i juicemaskinen og drikkes ferskt.

IMG_0526

Physalingen hun dyrker i drivhuset havner neppe i juicen men som pynt på ett eller annet godt. Vi synes den pynter enda bedre opp som plante, og er virkelig en pryplante for drivhus som kan anbefales. Denne slynger ser opp langs taket og lager et fantastisk frodig uttrykk sammen med agurkene og tomatene som har begynt å vise seg.

IMG_0530

Hageblåbærene havner kanskje i juicen. Torunn har i alle fall forsøkt å sikre at det blir henne og ikke fuglenesom får dem.

IMG_0524

 

 

August og september.

At statdehagen er en variert hage som gir allsidig småhagemat gjennom sesongen ser en tydelig av det Torunn har høstet i august og september. Fremdeles er det høstet mye urter, men det har særlig vært stor avling av alleslags tomater og agurk i drivhusene.

IMG_9244Hver gang vi passerer Torunns hage blir vi stående å beundre de mange flotte blomstene, både staudene i det store staudebeddet og bedd med vakre ettårige blomster inne i mellom grønnsakene. Disse flotte revehaleamarantene blomstret lenge gjennom sensommeren.

Torunns hage viser at en ikke må gi avkall på blomster og blomsterglede eller på å bruke haven til avslappning og sosiale aktiviteter selv om en vil dyrke variert småhagemat. Ta en titt på listen over hva som er høstet i Staudehagen og du vil se en som har fått mye smaksrik mat ut av å konsentrere seg om de mindre tunge vekstene men om dem som har gitt daglig påfyll av friske bær, frukt, grønnsaker og urter.

IMG_9247

 

Særlig i dent store menhaden urter som er høstet og i de smaksrike og varierte plantene som er valgt her, viser Torunn sin bakgrunn som kokk. Men når du kommer inn i hagen kan en nesten oppfatte den som en kjøkkenhage “undercover” som prydhage.

I september fanget georginene oppmerksomheten. Men like over den modnet eplene.

IMG_9248

 

Advertisements