Tags

, ,

Krydderhagen dyrkes av Inger. Hun kaller hage sin “rimelig velstelt, med frukt, bær, grønnsaker og urter til egen og andres nytte og glede”.

Matvekster: 230 kvm. Prydvekster: 40 kvm. Det som høstes i Krydderhagen kan du følge her. Trykk på fanen til Krydderhagen i skjemaet. Les mer om Kryderhagen 

Urtehagen har et drivhus på 5 kvm. I drivhuset dyrker Inger “sjelen” og får ly for vind og vær når hun arbeider i hagen, og her spirer hun frem stauder og sommerblomster for utplanting.

Frukttrær og bærbusker: 3 eple, 2 plomme, 3 solbær, 2 stikkelsbær, 1 rips og dertil et jordbærfelt og et jordbærtre.

Viktigste årlige vekser er frukt, bær, grønnsaker og urter.

Inger beskriver det typiske for seg selv som hagedyrker slik: “Holde orden, slik at alle former for dyrking og bruk av de selvdyrkede produktene kan gi størst mulig utbytte. Holde hagen fri for skadelige småkryp og innsekter ved å plante egnede sorter”. Inger har mange favorittretter fra egen hage, deriblant rå rips og stikkelsbærsaft, forskjellige typer pesto av ruccola, basilikum etc, terter og paier med rabarbra, stikkelsbær og andre bær samt epler i alle varianter; mos, kake, syltetøy, saft. Plommesyltetøy i store mengder, salater av alle slag og mange slags urtekrydrede middags- og grillretter”.

IMG_9555

Nedenfor vil du kunne finne mer om hagen gjennom sesongen.

Mai og juni.

IMG_9952 Inger sier dette om hagen sin i juni: “Kom i gang med sesongens innhøsting først i juni måned. Rabarbraen ble brukt til paier og terter, mer eller mindre vellykkede, med forskjellige oppskrifter. Rabarbrasuppe med kanel ble en favoritt da jeg fikk dreisen på det.

Gressløk er alltid et must og kom tidlig. Den ble brukt i eggerøre og omelett. God og dekorativ både som stilk og blomst i salaten. Har klippt den helt ned i begynnelsen av juli og venter på friske stilker som skyter opp igjen.”

IMG_9961I Krydderhagen sto dillen fantastisk fin sist i juni, sammen med mange andre urter som denne flotte timianplanten.

“Oreganoen flommer og venter på å nli brukt, for ikke å snakke om sitrontimian. Sitronmelissen likeså. Den er nå på det beste synes jeg og pynter is og marsipankaker.

Dill er en favorittplante hos meg og den blir det sådd masse av. Foruten bruk i kjøkkenet gir den frisk ren duft når den blir tatt inn i vaser, alene lelr sammen med blomster. Jeg griller den i folie sammen med laks. En lakseelsker som meg bruker store mengder dill sammen med gravlaks, røkt laks, stekt laks og laks i mange andre former.”

Rundt midtsommer hadde Ingen en helt fantastisk hekk av busknellik langs veien i hage sin. Denne hadde hun sådd fra frøi fjor, og den virkelig lyste opp hele området. Her var det 10-12 ulike sorter i avstemte farger. Folk som passerte valgte ut ulike favoritter. Her en en av favorittene hennes.

IMG_9969

På denne tiden kom også de første grønnsakene og bærene: “Grønnkålen er også en favoritt og blir dyrket masse hos meg. Særlig etter at jeg fikk smaken på grønnkålstuing som min matinteresserte svigersønn laget. Har til nå bare hatt litt i salaten, men plantene er nå på full fart til å få form som små “trær” som kan høstes mer av. Etter hvert skal de forvelles og legges i fryseren i passe porsjoner.”

Grønnkål er en vekst som eIMG_9955r blitt stadig mer populær blant hagedyrkerne i kolonihagen, mange får nettopp inspirasjonen til å brike den fra matinteresserte venner og familie. Den er enkel å dyrke, gir stor avling  av de samme plantene som kan plukkes for blader ikke bare sommeren igjennom men også gjennom vinteren og utpå våren igjen. Veldig sunn er den også.

Inger dyrker mange av vekstene sine i plantekasser og sår og driver frem nye krydderplanter i flere etapper gjennom sesongen.

Tidlig i juli.

“Jordbærene er nå kommet. Siste uken har det blitt småspising hver gang jeg setter foten innenfor hagen. Det er vel blitt et par korger søte og gode Corona og Senga Senga. Den tredje sorten er jeg usikker på hva heter, men det ser ut som om det kan komme en hel del av den.

Ripstreet mitt gleder meg med store, fyldige røde bær som er søtere enn jeg tidligere har smakt andre steder. Hittil har jeg plukket to liter som er gårr med til gele, dessert sammen med jordbær og i fyll til marsipankake. resten av bærene må plukkes innen få dager. Regner med å få ca 10 liter til sammen, og da er det mer bær på treet enn i fjor.”IMG_9580

Inger er blant de heldige som har sluppet unna snegleangrep hittill i år, mens mange andre hager har hatt store problemer. Hun kan også glede seg over eplemynten som er blitt veldig fin: “Den er så fin og deilig i tekoppen. Skal høste to til tre buketter nå til opphenging og tørking.” Da blir det te også utover høsten.

Juli og August

Inger forteller dette om hagen sin nå på sensommeren: “Igjen er det blitt et år med å prøve og å feile, fordi jeg stadig prøver ut nye vekster. Får ta noen av tabbene først:

Reddikene gikk raskt i stokk så innhøstingen burde blitt større. Squashplantene som en snill hagevenn kom med, satte jeg for tidlig ut i vår, så de frøs, i likhet med flere pelargonier.

IMG_9068

Å ha en kolonihage gir glede, masse frisk luft med god mosjon, nære relasjoner til naboer og andre kolonihageeiere. Erfaringene fra erfarne hageentusiaster er fint og jeg lærer en masse nytt om naturen. zoologi er en del av hverdagen. Her kommer en i nærkontakt med alt fra meitemark, innsekterm snegler, fugler og andre skapninger, mer eller mindre velkomne.”

IMG_9071

I Krydderhagen var det flotte gresskarblomster sist i august, det er en velholdt og fredelig hage. Inger forteller: “Hagen er en fin plass å tømme hodet. Økologiske nyttevekster og dyrking av sjela er en kuriositet og et privilegium. Her kan jeg brgunne tidlig om våren å høste vekster til å spise, og jeg kan fortsette til langt ut på høsten.

Rabarbraen er et must til supper, paier, kaker og desserter. Jeg skjærer den ned to ganger og da varer den til august måned. Reddiker er sundt og smeker herlig på nistematen og hvitostskiva. Omeletten smaker mye bedre med gressløk, og blomstene er til nytte i salater og til pynt i blomstervasene. Pizza uten fersk oregano? Nei det må til!

Sitrontimian både lukter og smaker godt når jeg griller laks i folie. Sitronmelisse bare må jeg ha på is, i teen og i vannkaraffelen. Dill er favoritt hos meg. Hagen min drukner i dill innimellom. Jeg lar den spre seg. Den friske duften og laksesmørbrød med fersk dill, nam. Setter den i store vaser og tar den inn i stua. Gir den til venner som blir storfornøyde.” – Kanskje de også snart får smake på gresskarene som vokser få fint i Krydderhagen.

IMG_9072

“Også grønnkål sår jeg rikelig av, og grønnkålen får også nye hjem. Den står ute over vinteren, eller jeg forveller og fryser den og tar den fram når jeg skal lage grønnkålstuing.

Å spise jordbær eller andre frukter og bær rett fra hagen er uanstendig godt. Ripsen kommer tidlig i juni og er en favoritt til kake eller bare med vanilje.”

IMG_9069

Til andre som har en liten hageflekk vil Inger si dette: “Du trenger ikke mange kvadratmeter jord for å skape en kjøkkenhage der du kan dyrke mange forskjellige nyttevekster.”

Krydderhagen i September. 

Inger forteller dette om hagen i september: “Ubeskrivelig flott høst/sommervær. Det har forlenget hagesesongen hos meg.

Jeg har som tidligere plukket inn blomster i buketter og delt med andre. Gledelig at astersen som jeg sådde etter at reddikene var tatt opp, blomstrer langs hele inngangen om kapp med høstanemonene, cosmos og andre blomster. Den blå salviens gnistrende blåfarge dominerer blant tomme urte- og grønnsakskasser som nå er høstet. Alt dette ligger i frys og bunter i kjellerrom sammen med løk og syltetøyglass. IMG_2382

Plommer og epler ble det lite av i år, siden fuglene og veps kom meg i forkjøpet. De hadde flere herremåltid.”

Inger har god erfaring med å lagre vintereplene i kolonihagehytta, som jo blir kjølig og luftig gjennom vinteren fordi vi ikke har strøm og oppvarming i Kongsgård kolonihage. Dette er et godt tips til andre: “Fra fjoråret hadde jeg store flotte filippaepler helt til mars måned, godt forvart i hytta. Heldigvis medførte fjorårets frukthøst at det er nok til neste høst med mos og syltetøy.”

Inger har også gode tips til å ta vare på plommehøsten: “Dessertplommene som ble bakt i ovnen har jeg hatt helt til nå, i brune Høganæskrukker Knallgod sviskekompott av det.

IMG_2344

Gresskar har vært prøvd ut i flere varianter. Falt for gresskarsuppe med buljong, men også moset med fløte, etter mos til forskjellige middagsretter, godt krydret i flere varianter.

Grønnkålen står frisk enda, og forhåpentligvis overvintrer ute. Fantastisk å ha denne grønnsaken tilgjengelig hele tiden. Velsmakende ved god tilbereding og full av vitaminer og mineraler.

Grønnsakene jeg dyrker selv i hagen min smaker bedre enn i butikken. Kanskje er det bare en illusjon, men da er de i alle fall økodyrket, ureiste og ferske fra jorda.

Det er så kjekt å være selvforsynt. Rød og gul løk har jeg nok av helt til neste sommeren/høsten. Sellerien fikk jeg ikke dreisen på. De forble små, men likevel velsmakende i diverse middagsretter.”

IMG_2659

Inger har fått mye god og sunn småhagemat ut av Krydderhagen denne sesongen, og hun vil fortsatt få det langt utover vinteren. I oppsummeringen av sesongen er det likevel andre sider av hagelivet, opplevelsen og gleden, hun understreker: “Det å se at det spirer og gror i hagen, stimulerer sansene og gleden av å være blant spirende liv kan ikke overvurderes.”

 

 

 

 

Advertisements