Tags

, ,

IMG_9670

Andehagen dyrkes av Ann-Kristin. For henne er hagen “stillhet, ro og hygge, kreativitet, nytte og vakre syn”. Hun elsker roser og klematis.

Matvekster: 150 kvm. Prydvekster: 110 kvm.

Det som høsten i Andehagen kan du følge her. Trykk på Andehagen. Les mer om Andehagen

Andehagen har følgende frukttrær og bærbusker: 2 plomme, 1 morell, 1 pære, 2 epler, 3 solbær, 2, rips,  2 stikkelsbær, 3 blåbær, 12 bringebær, rabarbra. I drivhuset på 12,6 kvm dyrkes blant annet druer, blomster og agurk.

Ann-Kristins styrke som hagedyrker er å så og dyrke frem flotte planter. Hun har også tre trivelige moskusender i hagen sin. Viktigste årlige vekster er poteter, frukt og bær. Fruktjuice og agurk til salaten er hennes favoritter blant selvdyrkede retter.

 

Nedenfor vil du kunne finne oppdateringer om Andehagen gjennom sesongen.

Mai og juni.

IMG_9997

De tre moskusendene som Ann-Kristin har skaffet i vår har vært en stor suksess. De er vakre, rolige, sosiale og omgjengelige. De liker kontakt med mennesker, kommer ut av buret når det er forlk omkring og søker inn i buret når Ann-Kriistin forlater hagen. Endene er tydelig stedsbundne og forlater ikke hagen, så det er ikke sikkert gjerde hadde vært nødvendig for endenes del. De spiser snegler, gress og litt blader på planter og gjødsler samtidig plen og bedd. En svært positiv erfaring, sier  Ann-Kristin.

IMG_9998

I hagen har det fra St. Hans vært høstet store mengder jordbær, hele 12 kilo på et forholdsvis mindre felt. Ann-Kristin har satset på sorten Polka som har gitt svært søte, smakfulle og gjennomrøde bær. De har også hatt veldig bra størrelse på tross av tørken.

De første bringebærene ble høstet tidlig i juli. For å finne frem til et favoritt-bringebær har hun plantet syv ulike bringebærtyper for å vurdere avkastning og smak fra de enkelte sortene. En av dem smaker bedre enn alle de andre. Hvilken sort det er, vil bli avslørt seinere …

IMG_0163

Også de mange ulike blomsterslagene lyser opp hagen er svært vakre nå. Ann-Kristin er leder av Agder Roseforum og har virkelig laget med stilkroser og har plantet sammen mange velkomponerte fargesammensetninger, som i amplene på veggen ved utekjøkkenet.

Sist i Juli

Endene til Ann-Kristin er blitt store og har begynt å bevege seg i større radiuser. De har begynt å fly og dermed stikker de lett over gjerdt og besøker andre hager når det er noe der de har lyst på, for eksempel snegler.

Men endene liker også mye annet, deriblant de fleste hagevekstene, og det synes nå i deler av Andehagen. Særlig går det ut over løken, som de liker nesten like godt som brunsnegler. Moskusender har skarpe klør og må fanges inn litt varsomt når de har stukket av gårde.

I Andehagen høstes det for tiden mest i drivhusene, tomater og agurk. Her vokser det ogs¨å flere slag druer, og noen lekre blå stpr meg flere klaser i fin utvikling.

Ann-Kristin har en pragmatisk holdning til å dyrke en småhage effektivt. Matplanter hun ikke selv setter pris på, gir hun bort til andre først som sist. Slik har hun gjort med bjørnebærbusken sin, med bær som hun syntes var i sureste laget og ble modent alt for seint om høsten, uti oktober. Den står nå i en annen hage på Kongsgård, og Ann-Kristin for slik plass til en annen vekst hun setter mer pris på.

I Andehagen ser det ikke ut til å bli mye plommer på trærne, mens derimot eplene kommer til å bære mye om en måneds tid. Kanskje slipper eplene unna endene?

Ann-Kristin har testet ut ulike typer bringebær i sommer. Konklusjonen er denne: “Jeg anbefaler bringebær som er søte i seg selv – sorten heter Asker, kommer tidlig og bærer lenge.”

IMG_9107

Sist i August.

Ann-Kristin forteller nå dette: I sommer har jeg vært veldig ofte i parsellen. Nå er det blitt ganske høstlig i lufta, og det høstes mer og mer av forskjellige sorter. Agurk, tomat og druer som kommer fra drivhuset. Potetetene er høstet og det er nok til mange middager. epler, pærer og plommer. Innimellom har jeg stått ved bringebærrankene og plukket og spist store, søte bringebær. Månedsjordbær kommer det bær av fremdeles. Jeg har høstet løk – det vil si – jeg fikk god hjelp av mine fjærkledde venner med å dra dem opp.

IMG_9108Og når vi først snakker om fjærkledde, – en stor flokk med svartstær raderte vekk alt av rips og solbær på bare en liten stund. Pærene blåste ned sist det var stiv kuling, og størrelsen ble derfor ikke så veldig stor. Noen er spist, mens flertallet går i juice-pressa. Det gjør også nedfallsfrukt fra eplene Filippa. Jeg har et annet epletre hvor eplene er mange, store og røde – de ser nesten falske ut. Nå skal de få henge en stund til, og så håper jeg de smaker like godt som de ser ut!

Jeg har to sorter plomme. Den ene er en fantastisk god gul sort som heter Reine Claude. Jeg telte vel bare 3 plommer i år, og de tok fuglene. Det andre treet vet jeg ikke sikkert sorten på. Plommene er store og rød/blå. Smaker alldeles fortreffelig. Begynner å bli modne nå, så det skal nok passes på. Når det ikke er mer plommer enn det er på mine trær i år, så kommer jeg til å spise selv, ta med til ungene og selvfølgelig på jobben. Det er veldig hyggelig å dele.

IMG_9102

Det å ha 3 moskusender i parsellen fra slutten av mai til begynnelsen av august har vært en opplevelse. Utrolig hyggelig selskap og morsomt å se når de kortbent og glad løp i hælene på meg. I begynnelsen var de jo små, men etterhvert som de ble større, begynte de å bevege seg mer og mer rundt i parsellen. Da begynte de også å ta for seg av godsakene, så en god del av det jeg skulle ha høstet har nok gått til ande-mat. Veldig gøy å se når de strakte halsen for å få tak i jordbær og bringebær. Ikke like gøy når de gjorde det samme med rosene mine.

På slutten av sommeren spiste de alt de kom over som de syntes måtte være godt, og det ble litt slitsomt i lengden. De siste ukene begynte de å ta seg inn i parsellene til naboene, og selv om de ble svært godt mottatt som sneglespisere der, så fant jeg ut at det nok var på tide å finne et annet oppholdssted for de fremover.”

IMG_9105

Erfaringen vi i kolonihagen har gjort med moskusendene i sommer er altså: De er svært trivelige og hyggelige. De skaper glede. De spiser brunsnegler. De spiser også svært mye annet. De er nok aller mest glade i løk.

Det er langt enklere å ha moskusender i en hage der du bor enn i en kolonihage der du må dra mye frem og tilbake for å lukke dem ut og inn av bur og passe på dem. Vi andre i Kongsgård kolonihager, og alle gjestene som er innom på søndager, har i sommer hatt mye glede av andeforsøket til Ann-Kristin og Bente. Moskusendene har definitivt vært årets snakkis og bragt folk sammen. Vi lærte alle mye om dette. Vurderer du å skaffe deg moskusender for glede og for å spise brunsnegler, vil disse to være personer å rådføre seg med når du stikker innom kolonien.

IMG_9104

Advertisements