Tags

, ,

IMG_9613Salathagen dyrkes av Marie. Den er en allsidig og vakker kjøkkenhage.

Matvekster: 70 kvm. Prydvekster: 30 kvm. Det som høstes i Salathagen kan du følge her.  Trykk på Salathagen. Les mer om Salathagen

Trädgården innehåller mycket gott att äta, den har:

Frukt och bär: Två äppelträd, ett päronträd och ett plommonträd.

Svarta och röda vinbär, amerikanska blåbär, hallon, rabarber, jordgubbar, månadssmultron och björnbär.

Grönsaker: Röd sallad, gul och röd lök, märgärt, sparrisärt, lila rädisor, polkagrisfärgade rödbetor, squash, tomater, äpplegurka, bönor och inte minst potatis!

Örter: Persilja, gräslök, basilika, timjan och pepparmynta

Nedenfor vil du kunne finne mer om hagen gjennom sesongen.

Maj och JuniIMG_9988

Marie forteller detta om aggen sin: “I år var allt så tidigt. Jag kunde inte låta bli att så lite redan i april. Så här i efterhand ser jag att det jag sådde lite senare blev bäst och speciellt det som är uppdrivet i det lilla drivhuset. Då fick plantorna fördel när de skulle möte den hårda världen där ute med brunsniglar. Det har varit en kamp mot de slemmiga krypen med kaffesump, sax, nemaslug och smart bayht. Tycker att jag har kommit ganska gott ut av den kanske mest för att jag tycker att röd sallad är så fin. Sniglarna tyckIMG_9987er nämligen inte så mycket om det röda färgämnet i salladen.

Det som har utvecklat sig bäst är nog ändå potatisen. Fick tips om en sort som heter Axel. Den har vuxit fantastiskt bra och jag har precis skördat de första röda knölarna. Delikat!

I juni har vattning varit den största utmaningen. Morot och palsternacka som direktsåddes i början av juni blev det inte mycket med. Men det går ju att så omJ

Hittills har jag skördat rädisor somIMG_9986 använts till sallader och skivad på smörgås. Tre liter jordgubbar, de flesta avnjutna på stående fot direkt i landet. Några har det blivit över till smoothie. Fem salladshuvuden har blivit god grönsallad med örtsalt och olivolja på. Märgärtorna har varit räddningen när nisten tagit slut före arbetslusten i kolonihagen. Salladsbasilikan har fått folk att tappa hakan pga de stora bladen. Smaskens i sallader och köttfärssås och mycket mer, min absoluta favoritört!”

 

Salathagen i Augusti

Marie forteller dette om hagen sin i august: “Augusti är verkligen en skördemånad! I år har det gällt att vara extra snabb när det varit så varmt och allt mognat fram tidigt. Jag hann bara smaka på de första plommonen, för efter jag varit i Sverige en vecka låg alla på marken och det var ett gigantiskt getingparty på gräsmattan under trädet. De röda vinbären fick vi i frysen innan vi åkte så de ligger där och väntar på att bli saft eller fina isbitar i saften/drinken.

IMG_9081

I våras planterade jag en hallonsort som heter ”Glen Ample”. Den har gett stora, goda och många bär. Det bästa är att de fortfarande sätter kart så här i slutet av augusti och de är fortfarande söta o goda. En del åker med i björnbärssylten som jag kokar nu varje vecka. Jag fick tre björnbärsbuskar från Andehagen som ger massor av fina bär. Vi äter den sylten till mycket, tex. våfflor, på brödskivan, till ost och inte minst på frukostgröten.

IMG_9082

Inspirerad av hallonen fick jag köpt mig remonterande jordgubbar med. Kanske inte lika söta som de vanliga, men fantastiskt att kunna äta jordgubbar större del av säsongen.

De två squashplantorna jag köpte i maj har nu tagit över 1/3 av odlingsytan . De blir ganska små men väldigt goda squash som vi bla gjort lasange av, där vi ersatte pastan med squash, aubergine o sötpotatis. Gott!”

– Nå som kveldene blir mørke lyser Maries squashblomster opp i kveldsmørket.

IMG_9092

“Bönorna tar däremot inte så mycket plast, de växer ju på höjden. De växer och jag plockar och så verkar det fortsätta till frosten kommer. Det blir härligt att ha bönor hela vintern i frysen. De som jag hunnit skörda tidigt är väldigt goda att bara koka lite grann och äta som de är. De större hamnar i woken.

Rödbetorna har blivit stora och randiga som de skall. De är dock vackrast i rått tillstånd. Den röda färgen blir lite blek när den blivit bakt. Det är ju annars så vackert med det röda bland de ugnsbakade rotfrukterna men de är i alla fall lika goda. De skall få ”stå på rot” ett tag till.”

Marias eksperiment med den røde salaten som sneglene ikke liker har virkelig bevist dette. Nå er plantene blitt gamle og har gått i stokk og skal sette frø, men de får stå i fred for sneglene og preger hagen med sine mørke vakre blad.

IMG_9085

“Potatisen och löken är däremot bärgad och ligger torrt och svalt i källaren. Ja, förutom de potatisar som ligger i grytan just nu och skall bli dillstuvade till laxen. Vi svenskar har ju lite ”dilla” på dill. Drömmer om ett stort land med dill nästa år så jag kan få hela frysen full. Då får jag nog satsa på att inte så lika tidigt och på jordförbättring. Jag sår gröngödselplantor där jag skördat potatis o lök som skall vändas ner innan frosten kommer. Kompostbinge är också igångsatt. Stora planer inför nästa år börjar redan ta form.

Får satsa på att få alla äpplen till Grimstad först. Det ser ut att bli ett par hundra kilo i år med. Fantastiskt!”

Når septembermørket kommer er ringblomstene og fiolen, med sine lyse farger, det siste en ser før natten.

IMG_9090

 

Sist i September.

Maria forteller dette om Salathagen helt sist i september.  “Det har varit ett riskprojekt att gå in i kolonihagen utan hjälm nu i september. Vid ingången växer det nämligen ett stort Filippa-äppelträd som släpper äpplen när man minst anar det. Tur att jag inte kartgallrat dem så de inte blivit så stora. Äppelträden hade många äpplen även i år, men det var också fler hungriga fåglar. Jag har ändå skördat ca 70 kilo på de två träden i kolonihagen. 50 kilo har jag lämnat till Puntervold och fått köpa 39 flaskor äppelmust i utbyte. Resten har blivit äppelmos och äppelkaka. Jag gör äppelmos med pepparkakskryddor som jag har på gröten varje morgon.

IMG_9271

När det gäller päronen var det inte många jag fick smaka på, de var fåglarnas favoriter no 1! Päronen såg så fina ut underifrån men när jag tog ner dem var det nästan bara ett tomt skal. Björnbären har de i alla fall sparat till mig. Det har blivit lagom många för att ha sylt i kylen hela september.

Bönor har vi också varit självförsörjande med. Jag kommer nog att så det varje år för det är verkligen gott.” – På grunn av det flotte septemberværet blomster bønnene igen mange städer i kolonihagen.

IMG_9212

Maries jordskokker har vært usedvanlig fine og forbipasserende har kunnet se dem på lang vei. “Jordskockorna hade vuxit och blivit ca 3 meter höga, så för att undvika rotvälta fick jag klippa ner dem. Jag skall börja skörda dem i oktober tänkte jag. Det är så bra att man inte måste ta upp alla och vinterförvara inne. De kan ju skördas så länge man kan gräva i jorden. I våras började vi äta jordskocksoppa redan i mars så fort tjälen hade gått ur jorden.

IMG_9038

På hösten handlar det mycket om att förbereda inför nästa år. Jag har startat 2 varmkomposter som nu är helt fulla! Ogräset växer inte fullt lika snabbt längre så nu är det läge för att få ogräsfritt inför nästa år. Det känns så gott att ta vara på det som kan bli till fin jord. För att få fart på komposterna har jag gått ut i skogen och hämtat förna med nerbrytare samt varvat med lite gräsklipp. Skall bli spännande att se till våren.

IMG_9233

Det har varit en fin månad i kolonihagen. Det är alltid lite lugnare på hösten och man hinner sitta mer och titta på allt det fina. Rosor som blommar fint igen efter att ha sett tråkiga ut i augustiregnet, dahliorna med alla sina färger och fjärilar i buddlejan. Känner mig lyckligt lottad som har en kolonihage!

Advertisements