Tags

, ,

IMG_9653Humlehagen dyrkes av Bente. “Det beste med hagen vår er roen, alt går litt saktere. Jeg liker så godt å se de små spirene om våren bli til store agurker, tomater og chiliplanter som bærer skikkelig kortreist mat for oss.”

Matvekster: 20 kvm. Prydvekster: 30 kvm. Det som høstes i Humlehagen kan følges her. Trykk på Humlehagen. Les mer om Humlehagen

Hagen har drivhus på 12kvm der det dyrkes tomater, agurker,chili og mais

Frukttrær og bærbusker: 3 plomme, 1 eple, 1 pære, 2 rips, 2 solbær og rabarbra.

Andre årvisse vekster er poteter, løk og hvitløk. Tomatene er nok den matveksten hun setter mest pris på, men blomstene er også viktige. Bentes gode rabarbrasaft er en av selvdyrkerfavorittene sammen med eplesaften litt senere på sommeren.

Bente er mye i hagen sin i sommersesongen og blant dem som oftest overnatter og tilbringer mange varme kvelder i kolonihagen. Der møter kun desverre også brunsnegler, og hun er blant dem som i år skal holde moskusender for å se om de kan spise sneglene, uten å spise opp matvekstene. Det kan du følge med på nedenfor.

Favoritt: vanskelig. Tomat

Nedenfor vil du kunne finne mer om hagen gjennom sesongen.

Tidlig i juli.

IMG_9781Bente forteller dette om humlehagen nå: “Vi henter god ting i hagen nå. Tomatene er søte og gode. De har fått sol og god tid.
Agurkene kommer i vill fart. Nesten for fort. Jeg tenker å sylte litt,enda har det bare blitt i salat og på skiva. Vi knasker dem også hele. Vi hadde besøk av to seksåringer i drivhuset. De knasket gledesstrålende ivei på alt som kunne spises.”

IMG_9789
Bente fikk seg moskusender på forsommeren som et forsøk i kampen mot brunsneglene. Det har vært en hyggelig erfaring sier hun: “Moskusendene spiser snegler. De er et veldig koslig innslag i hagen. Bader i dammen sin,og beiter litt gress og snegler. Det viser seg at de også er glad i jordbær og løk. Jeg har sagt at litt lønn må de ha for sneglespising.

Det eneste som er litt masete med endene,er at de må lukkes inn om kvelden,og ut om morgenen. Ellers er endene en fryd.”

IMG_9779
I Humlehagen har de fått frem tidlige grønnsaker i drivhuset, også mais: “Maisen er stor og fin. Jeg tror vi kan høste litt allerede. Jeg plantet to maisplanter i drivhuset. Det kommer masse mais. Jeg gleder meg til å spise dem.

Mot helga tenker jeg å høste litt rabarbra. Jeg ser jeg har nok til minst en omgang til med saft. Håper det blir nok til litt syltetøy også.
Det blir masse epler i år. Vi tenker saft og eplemos. Mosen er kjempegod på havregryn til frokost. Jeg ble fort tom ifjor.
Det kommer masse chilli. En del av dem tørker jeg så har jeg gjennom høsten.”

IMG_9784På forsommeren var det også kommet mange fine erter i Humlehagen. Dem har ikke moskusendene spist opp. Ellers må det være et virkelig gourmet-liv å være moskusand i Huimlehagen.

 Juli.

Bente forteller dette om hagen sin i Juli: “Jeg hadde tenkt at denne sommeren skulle være full av tid. Tid til hage og ender og rips og urter – Tid.

I dag skriver vi 2. august. Jeg synes tiden har flydd. Endene har blitt store. De koser seg i hagen. Tasser rundt og spiser og ligger i skyggen. De har vært et veldig hyggelig bekjentskap. Hvis jeg hadde hatt et småbruk ville jeg ha hatt dem. Jeg har ikke småbruk, og forstår at endene må ut av hagen. Jeg har ikke kapasitet til å innom hagen hver morgen og hver kveld for å lukke ender inn og ut av natt-buret.

På grunn av sykdom, ble både høsting og registrering av høsting litt borte. Vi har fått masse gode tomater, salat, mais og agurk og sikkert mer jeg ikke kommer på i farta. Maisen var en kjempesuksess. Vi hadde to planter. De bar syv kjempegode mais. Neste år vil jeg ha en minst en plante til. Kanskje for-dyrke dem i drivhuset også sette dem ut et lunt sted.

Tomatene høster vi av fremdeles. De eier hele drivhuset sammen med agurk og sitrontreet. Jeg pleier å kjøre tomater jeg ikke får brukt i blenderen, og putte i frysen. Verdens beste tomat-suppe. Eller dele i fire putre dem samen med løk, urter salt og pepper. Pastasaus.

Jeg har noen tomater ute også.

Jeg tror jeg blir stolt eier av min egen hjemme-dyrkede sitron i år. Neste år tror jeg at jeg har lyst til å ha et aprikos-tre også.

I morgen er det søndag. Planen er å plante nye bringebærskudd. Neste år får jeg gode bringebær, de kan jeg lage saft av sammen med rips. Kjempegod saft. Og kjempegod tid

Hagen er fin å komme til for å slappe av og kose oss. Jeg fryder meg hver gang jeg går inn portene. Skuldrene senker seg, og det kjennes ut som jeg har bedre tid. Jeg holder på tanken: det er mye igjen av hageåret enda.

IMG_0417

Høstanemonene er begynt å blomstre i Humlehagen allerede tidlig i juli. Om kveldene danner de vakre siluetter mot presenningen over buret til moskusendene.

Sist i August. 

Vi har pakket ned andeburet. Hagen ble tom uten endene. Kort oppsummering av andehold:

– Endene spiser mye snegler.
– De spiser mye annet også. Løk og roser blant annet.
– De er hyggelige å ha i hagen. Sosiale og blide. Lager hagen vennlig og levende.
– Siden vi ikke bor fast i hagen er det krevende og måtte slippe dem ut og inn av buret morgen og kveld.

Konklusjon: Moskus-ender er hyggelige dyr i hagen, men passer best hvis hagen er stor, og hvis man er forberedt på at de spiser andre ting enn snegler, -de spiser nesten alt.

IMG_9146
Det har allerede blitt høst. Vi plukket 40 kg epler fra det lille epletreet vi har. Discovery-eplene smaker godt i saft, mos og kake. I år vil jeg også prøve å lage gele. Jeg innser i høst (også) at vi egentlig trenger er fryseboks til.

IMG_9148
Jeg har tenkt til å bruke høsten på å tenke. Jeg har lyst til å ha mindre plen, og mer dyrket flate i hagen. Jeg har også et parti med grus-gang som gror igjen av ugras. Der må vi tenke ut noe annet. Å lage seg hage er fint, og de tar litt tid. Det digre blomsterbedet skal jeg også lage mye mindre. De vakre blomstene er vakre selv om de ikke står i et digert bed. Sånne tanker koser jeg meg med om kvelden før jeg sovner.

Først i oktober.

Jeg har plukket tomater i drivhuset til nå. Drivhuset har levert tomat til meg siden juni. Fremdeles henger det noen igjen. chili har gitt seg, vi høstet de siste, og tørket dem. De ligger så fint der, på kjøkkenbenken norgesglass med tørket chili. Stas å bruke egendyrket.

IMG_0008

Vi har totalt tatt opp nesten femti kg potet. Det lille epletreet ga oss Førti kg epler.  Vi fikk hjelp av endene med løken, men jeg tenker at noen kilo ble det. Det er fint å ha nytteplanter, og neste hagesesong har jeg planlagt fullstendig fri fra sykdom. Jeg nipper til rips-saften, mens jeg tenker at vi må lage enda mer til neste år. Av alt. Pluss noe nytt. Purre? Brokkoli? Isbergsalat?

Gresser gror fremdeles. Det skal klippes i morgen. Jeg kjenner vemod når jeg tenker på at det kan være siste gang i år. Rosene setter nye knopper. De synes det er mildt og fint, og passe med vann.

Vi dro presenning over drivhuset i dag. Da renner snøen av, og taket er bedre beskyttet fra høst og vintervær. Det kjennes uvirkelig at det skal bli kaldt. Sommeren og høsten har vært så fin. Til helga skal jeg rydde ut av drivhuset. Gjøre det klart til våren. Jeg gleder meg allerede.

 

Advertisements