Tags

, ,

IMG_9546Stikkelsbærhagen dyrkes av Norvald. Han kaller hagen “en brukshage med nyttevekster”.

Matvekster: 50 kvm. Prydvester 10 kvm. Det som høstes i Stikkelsbærhagen kan du følge her. Trykk på Stikkelsbærhagen.  Les mer om Stikkelsbærhagen 

Stikkelsbærhagen har to drivhus på tilsammen rundt 10 kvm. I disse dyrkes tomat, agurker og paprika. De viktigste årvisse vekstene er brekkbønner, salater, bringebær og jordbær.

Frukttrær og bærbusker: 2 pære, 1 plomme, 3 eple, 1 stikkelsbær, rader med bringebær og et jordbærgelt.

Norvald setter særlig pris på sine selvdyrkede brekkbønner og bringebær, og er en særlig dyktig grønnsaks- og bærdyrker. Få kjenner jord- og vekstforhold og grønnsakenes egenskaper i mikroklimaet i kolonihagen bedre enn Norvald. Han legger mye arbeid i jorden og oppaling av grønnsaksvekster. Dette gir stor uttelling i form av flotte avlinger. Favoritten blant de mange selvdyrkede rettene er de deilige salatene av ulike slag.

 

Nedenfor vil du kunne finne mer om Stikkelsbærhagen gjennom sesongen.

Mai og juni.

IMG_0010

Norvald sier dette om hagen sin i juni: “Juni er for meg fortsatt tilveksttid i hagen. Alle ettårige planter av blomster og matplanter er på vei i utviklingen mot noe som er fint eller brukelig. Fremdeles setter jeg ut salatplanter, selleri, stangselleri og salatløk.

Norvald driver selIMG_0015v frem alt han setter ut i hagen sin fra frø, og produserer en mengde flotte småplanter av prydvekster og grønnsaker i drivhusene sine.

Overskuddet av småplanter har han i år solgt på søndagsmarkedet i kolonihagen, til glede for mange som har skaffet seg sunne og kraftige planter av sellerirot, stangselleri og ulike typer salater. Det står alltid opplate småplanter klare til utplanting på et bord i Norvald sin hage.

IMG_0012“Etter hvert som dagene blir virkelig lange, blir det stadig oftere plenklipping.De første ettårige plantene i potter og bed begynner å blomstre.”

De som har gått forbi hagen hans hat sett et usedvanlig flott felt med busknellik lyse opp nederst i grønnsakshagen.

“Lite blir ferdig til bruke av matplanter i juni. I drivhuset kommer de første agurkene og tomatene. Ute høstes det reddiker, ruccola og det første salathodet. De første jordbærene blir det kamp med sneglene om, og det første bringebæret er rett rundt hjørnet.”

Norvald har et helt eget tak på maisplanter. I hagen hans står de både grønnere, større og tettere enn de fleste andre steder. Slik så plantene ut 1. juli.

Midt i Juli.

Maisplantene til Norvald er nå menneskehøye og blomstrer. Han forteller hemmeligheten med å lykkes med mais: Utfordringen er den korte sesongen i Norge. Så derfor maisfrøene i potter inne eller i drivhus tidlig i april, slik at plantene allerede har fått bra størrelse når de plantes ut sist i mai. De fleste planter her vil bare klare å drive frem to kolber. Vær derfor realist og sats på at disse to kolbene skal bli maksimalt bra. Behold de to første anleggene til maiskolber som viser seg og fern alle de neste anleggene, slik at planten bruker all kraften på å lage to bra kolber. Av 10 planter vil du likevel få 20 kolber, og av 20 kan du få 40. Få hushold kan tenke seg å spise mer enn det.

IMG_0011

Husk at maiplantene bestøver hverandre ved hjelp av vinden, noe ikke så mange andre matplanter gjør. Derfor bør du plante maisen din i en firkantblokk, ikke i lange rekker, slik at vindbestøvningen blir mest effektiv. Den liker det litt lunt også. Mais er en underlig og artig plante å se i blomst. Se bildet av maisen i Humlehagen. Som de fleste liker Norvald også maisen best grillet med litt smør på.

Nå har han også begynt å høste av den fantastisk gode stikkelsbærbusken sin, kanskje kolonihagens beste stikkelsbær. Bærene er mørkerøde og svært søte smaker som en blanding av solbær og drue. De aller fleste blir spist direkte fra busken, til desserter eller som smoothie. “Jeg har ikke noe særlig sans for stikkelsbærsyltetøy”, sier han. “Derimot fungerer den supert til å lokke barnebarna til hagen.”

IMG_0491

Den veldig solrike sommeren har gjort stikkelsbærene ekstra gode i hele hagen i år, og flere har fått en ny sans for dette bæret, som mange har et enten-eller forhold til, slik at vennene er blitt flere og fiendene færre etter stikkelsbærsesongen 2014. Rundt 5 kilo stikkelsbær viser den registrerte høstingen fra denne ene busken. Dertil kommer det barnebarn og fugler har høstet.

Småhagedyrkere bøs absolutt vurdere å satse på en stikkelsbærbusk, men vær veldig nøye på sortsvalget. Det er store smaksforskjeller og forskjeller i deres motstandskraft mot sykdommer.

I Stikelsbærhagen er det  dertil høstet omkring 6 kilo av både jordbær og bringebær. Bringebær er nok best å satse på om en har besøk av brunsnegler med jevne mellomrom. De får lettere fatt i jordbærene.

Sist i August.

Norvald har også merket brunsneglene i år, særlig på salaten, og det tærer litt på entusiasmen, for salat er en av favorittene. Men han har lykkes godt med mye annet, i tillegg til de flotte blomsterplantene, som denne pyntekorgen.

IMG_9128

 

I drivhuset har han frem til sist i august høstet over 36 slangeagurker og nesten 50 tomater.

Sist i august viser dokumentasjonen hans at han har høstet hele 38 maiskolber på at areal som er under 2 kvadratmeter. Fremdeles kan det komme noen kolber til. Det er imponerende.

IMG_9126

I Stikkelsbærhagen er det også høstet mye bønner og neper. Her kommer det også andre rotvekster de nærmeste ukene.

IMG_9124

Stangsellerien og purren står flotte i grønnsaksbeddet hans, men er foreløpig ikke høstet. Norvald er en dreven og dykrig småhagedyrker, og det som ikke sneglene får kloa i blir spesielt stort og fint i hans hage. En grunn er at han arbeider mye med jordkvaliteten gjennom hele sesongen. Et av triksene han bruker er at han graver ned alt avfallet fra grønnsakeproduksjonen i jorden etterpå at planten er ferdig høster. Graver en grop og fyller det i og spar over igjen slik:

IMG_9123

Slik får han næringsstoffene raskt tilbake til jorda i sin egen hagen igjen. Et eksempel til etterfølgelse om du vil ha god jord.

September. 

Gjennom sesongen har det vært storhøst av slangeagurker i denne hagen, neste 40 akurker har Norvald høstet i drivhuset. Sist i oktober sto det fremdeles mang flotte rødbeter og ventet å bli høstet. Norvald har allerede høstst en god del purre og nesten seks kilo grønnkål. Grønnkål er lett, så seks kilo av den er langt mer enn av andre kålslag. Grønnkålen er flott med sine krusete blad.

IMG_9220

Solsikkene var også fremdeles flotte, men bladene bar preg av den sterke vinden noen uker tidligere.

IMG_9209

Advertisements