Om Småhagemat

Verden trenger mer kortreist mat for å få bedre bærekraft og bekjempe økende klimaproblemer. Det gjør Kristiansand også og helsa vår.
Kolonihager et et viktig bidrag til å skaffe mer kortreist mat i områder der matproduksjonen ikke er så stor, som i og omkring byer. På verdensbasis er det i dag faktisk den nære matproduksjonen i byene som øker mest. Kortreist mat er sunn, etisk og trendy.

I prosjektet Småhagemat vil vi dokumentere verdien av selvdyrkingen gjennom ett helt år, både for oss selv som får sunn, sikker og smaksrik mat, men også for miljøet som spares for transport, emballasje og andre miljøbelastninger fordi vi dyrker mer av maten vår selv, på økologisk vis, uten kunstgjødsel og miljøskadelige stoffer.

Ved å dokumentere, dag for dag, hva vi høster i hagene våre gjennom et helt år vil vi opparbeide et materiale som kan inspirere andre til å bruke mer av hagen sin til selvdyrking av kvalitetsmat, og gi et realistisk grunnlag for beregninger av miljøgevinstene av ulike former for selvdyrking.

IMG_7994

Vi er 15 kolonihager som deltar, alle frivillig og ut fra interesse for prosjektet. De fleste av våre hager er rundt 280 kvadratmeter med en liten hytte, kanskje en bod og et drivhus på.

Men våre hager er svært forskjellige, både i størrelsen på dyrket areal til matvekster og prydvekster, i typer av  mat vi dyrker og i utformingen av hagen. Vi er også forskjellige som hagedyrkere. Småhageeierne i prosjektet  omtaler hagene sine som henholdsvis “frodige”, “røffe”, “ordentlige”, “avslappa”, “stilrene”, “maksimalistiske”, “minimalistiske”, “eksperimenterende”, “tradisjonelle”, “ryddige”, “enkle”, “arbeidshager”, “lekehager”, “festehager”, “gourmethager”, “blomsterhager”.

Noen av oss er erfarne småhagedyrkere. Andre er helt nye. Mange av oss har vekster vi lykkes godt med år etter år og noen den enkelte har særlig godt taket på. Vi har også våre fiaskoer innimellom. Vi har ulike favorittvekster og også ulike favorittretter vi lager av våre selvdyrkede vekster.

Blant våre svært forskjellige småhager vil alle dere andre som eier en liten hage, eller som kan låne seg en liten hageflekk av naboer eller venner, finne realistiske eksempler på hva dere kan få ut av å bruke mer av denne til å dyrke egen kortreist mat.

Hver av hagene er presentert i en egen post. Der vil du også kunne følge det som høstes i den enkelte hagen gjennom sesongen og se hva slags retter som er laget av dette. Nedest vil du finne tips og råd fra de som deltar i prosjektet, våre favorittoppskrifter av de vekstene vi høster i ulike deler av sesongen og en side med våre favorittbøker og lenker om selvdyrket hagemat. Øverst vil du finne en post med fortløpende sammenfatninger av resultatene av prosjektet og kommentarer til dyrkningsutbyttet.

IMG_7875

Kongsgård kolonihager er åpne hver søndag i sommersesongen fra kl 12 til 16. Du er hjertelig velkommen til en rusletur for å se på hagene. Ofte selges det kaffe og vafler i Hagestua og mange søndager er det marked, der selvdyrkere kan kjøpe billige planter. Kanskje får du selv lyst til å bli kolonihageeier?

Les mer om Kongsgård kolonihager.

 

Alt materiale, både tekst og bilder, på disse sidene er copyrightbeskyttet og tilhører Småhagemat i Kongsgård kolonihager. Det må ikke gjengis eller brukes materiale herfra uten vår tillatelse. Men link oss gjerne opp til relevante sider for vi vil med glede dele inspirasjon.

 

Alle foto: May-Brith Ohman Nielsen

 

Advertisements

1 thought on “Om Småhagemat”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s